Lloc de cerca

Contacte

Grup de Muntanya Viarany

País Valencià
Països Catalans

facebook.com/GrupMuntanyaViarany
twitter.com/ViaranyPPCC


viarany@hotmail.com

Vols participar a les activitats de Viarany?

Les nostres activitats són de participació oberta, no tenim quotes ni carnets, si vols vindre d'excursió amb nosaltres simplement entra al apartat de calendari on trobaràs les excursions que tenim programades i envian's un email a viarany@hotmail.com confirmant la teua participació.

T'esperem a la muntanya!

Nosaltres

Viarany s'ha consolidat com a referent per a l'excursionisme militant i reivindicatiu a les comarques valencianes. Viarany, promogut principalment des de l'Horta, la Safor i la Costera, pretén fomentar l'activitat de muntanya entre les i els joves amb inquietuds perquè considerem que l'excursionisme ens permet de conéixer el país i ens apropa a les distintes realitats de lluita que s'hi donen. Hem fet més de 50 eixides pels Països Catalans. Amb excursions senzilles o ascensions complexes hem coincidit amb més de 20 organitzacions i col•lectius. Ens adrecem a aquelles persones interessades per la muntanya, que ixen de manera autònoma o que voldrien començar a fer-ho, però també a aquells grups que comparteixen els nostres plantejaments i amb els que podem establir vincles i col·laboracions.

Història del Grup

 El grup de muntanya Viarany es va crear a l'octubre del 2006 per part d'una sèrie de persones que havien participat anteriorment en altres projectes associatius on l'excursionisme hi tenia el seu espai. Primer des de l'assemblea estudiantil El Pinyol (creada al Campus de Burjassot de la Universitat de València) es dugueren a terme una sèrie d'excursions per les muntanyes del País Valencià. Pocs anys després, aquesta activitat excursionista tingué continuïtat des de l'Assemblea Terralada, nascuda amb la intenció d'aprofitar l'espai creat per Maulets al barri de Benimaclet (el centre social Terra) i promoure un oci alternatiu a aquell oci consumista i capitalista que només estimula relacions superficials i buides entre el jovent. En aquest segon projecte, les excursions jugaren un paper més important en el conjunt de l'activitat desenvolupada. Ara bé, amb la creació del grup de muntanya Viarany encara s'ha donat un pas més enllà en aquesta línia de treball.
 Viarany naix amb tres objectius centrals a complir. En primer lloc es planteja la necessitat d'estimular el coneixement del territori català; un territori que com és sabut està darrerament sotmès a una elevada pressió urbanística. La idea, però, no és quedar-se en un coneixement més o menys teòric d'aquell territori, sinó que a través de les excursions pretenem convertir tot aquell territori en part de les nostres vides.
 Mitjançant l'excursionisme, les nostres muntanyes deixaran de ser, per nosaltres, un nom més en un mapa per passar a formar part de les nostres vivències, quedant així units de manera afectiva amb aquell territori. D'aquesta manera, la nostra defensa del territori ja no naixerà només d'un coneixement teòric de la necessitat de preservar els paratges naturals sinó també de la necessitat de preservar els espais que formen part de les nostres vides i que per tant són, en certa mesura, part d'allò que nosaltres som com a individus. Així, per exemple, després d'haver ascendit al Puigcampana, experimentant en aquella ascensió tota una sèrie d'experiències que han aportat un granet de sorra més a la nostra identitat com a persones, no podrem quedar-nos indiferents davant qualsevol amenaça urbanística que l'afecte. Qualsevol alerta en aquest sentit ens impulsarà a lluitar en la seua defensa amb una intensitat que potser abans d'haver-lo fet part de nosaltres no hauríem pogut desenvolupar.
 D'altra banda, Viarany es planteja la importància de conèixer a les seues eixides no només aquells paratges visitats sinó també la gent que des de les comarques visitades s'organitza i lluita, ja siga només per la defensa del territori o per impulsar d'una o altra manera el camí cap a l'alliberament social i nacional dels Països Catalans.
 Cal tenir en compte que són molts els projectes impulsats a cada comarca del país i, sovint, tenim un gran desconeixement d'aquests projectes. Així, repetim experiències sense aprendre d'aquells que ja les han promogut en altres comarques i reduïm les probabilitats d'èxit dels nostres projectes per l'aïllament en el qual sovint s'impulsen. Aprofitarem, llavors, el nostre desplaçament a comarques veïnes per conèixer la gent militant d'aquelles terres i establir lligams que enriquisquen tant les nostres com les seues lluites. Amb ells i elles, coneixerem també millor la comarca visitada i les seues problemàtiques. Per complir aquest objectiu, les nostres excursions no és programaran exclusivament en funció de l'interès muntanyenc o paisatgístic d'un indret sinó també en funció de l'interès que tinguem per conèixer una lluita i la gent que la impulsa. Així per exemple, juntament amb les excursions a les nostres muntanyes més emblemàtiques organitzarem eixides a indrets com ara pot ser Porxinos; un cas en el qual, per organitzar l'excursió, ha estat clau l'interès que té la lluita que allà estan duent a terme contra un projecte urbanístic que destruirà aquell paratge.
 Per últim cal tenir en compte que veiem en aquest excursionisme una alternativa molt vàlida a aquell oci capitalista que ja qüestionàvem des de projectes anteriors com l'abans citat de l'Assemblea Terralada. Amb les excursions creem uns espais en els quals la gent interactua d'una manera que sovint es fa difícil als nostres bars entre birres i música a tot volum. Creem uns espais on, amb ment clara i temps per interactuar amb tranquil•litat, podem intercanviar aquelles iniciatives de lluita que promovem des dels nostres projectes associatius particulars. Ens enriquim, així, no només per la interacció amb la gent de la comarca visitada i convidada a explicar-nos les seues lluites sinó també per la interacció entre els mateixos participants de l'excursió. A més, ho fem intentant promoure entre nosaltres el sentit de solidaritat i cooperació que són propis de l'activitat excursionista. Farem nostres, d'aquesta manera, la pràctica i el pensament polític que impulsà al moviment obrer revolucionari dels anys vint i trenta del passat segle a fer de l'excursionisme una pràctica habitual.

Visca la terra!!!

Article publicat al nº 102 de L'Accent.