Lloc de cerca

Contacte

Grup de Muntanya Viarany

País Valencià
Països Catalans

facebook.com/GrupMuntanyaViarany
twitter.com/ViaranyPPCC


viarany@hotmail.com

Marjals de la Safor i platja de l'Auir

2014-09-22 18:02

Nou persones vingudes de la Ribera Baixa, l'Horta, la Vall d'Albaida, la Marina Alta, i la Safor acudiren a la cita per conéixer un poc més estos espais naturals tan amenaçats.

Després de la visita guiada al Centre d'Interpretació de la Marjal i conéixer aspectes com la seua formació, les espècies que l'habiten o els usos tradicionals, així com els impactes que sofreix, començarem la ruta ciclista.

Eixint del parc de l'Ullal Gran, seguírem vora les séquies entre els camps de cultiu fins arribar a la Muntanyeta de la Creueta. Allí vam contemplar una vista privilegiada amb tota la marjal als nostres peus i al fons la platja verge de l'Auir.

A més, hi vam conéixer alguns impactes de primera mà:

  • la sequera que afecta el paratge (amb l'ullal de la Creueta completament sec)
  • les torretes de mitja tensió que són una trampa mortal per a les aus (hi quedaven algunes plomes d'un duc mort uns dies abans al seu peu)
  • l'especulació, amb l'horrible urbanització a mig construir que fa de fons a la marjal, erigit com a monument a l'estupidesa humana.

A continuació hi entràrem i esmorzàrem en la reserva de la Marjals dels Borrons. Un lloc restaurat per a la recuperació del samaruc, una espècie endèmica i amenaçada.

 

Seguint un camí flanquejat per espècies exòtiques invasores, com l'herba de la Pampa i els eucaliptus, però amb una estampa estranyament bella, arribàrem a la platja; que el darrer dissabte de l'estiu, mig nuvolós, havia deixat semi deserta per a nosaltres.

 

Allà, a simple colp d'ull poguérem vore la bellesa d'esta platja, i amb unes breus explicacions, comprenguérem la fragilitat d'este espai, que el govern de Gandia amenaça, tot preparant el terreny amb nous i impactants usos que va implantant poc a poc des d'enguany, per finalment urbanitzar la devesa; una de les últimes franges de Mediterrània on trobar continuïtat des de la mar fins la muntanya, passant per les dunes i la marjal.

Una tornada ràpida pel bell-mig de la part més conservada de la marjal, la de Xeresa, ens acostà al camí inicial i d'ací al punt de partida, junt a l'Alqueria del Duc.