Lloc de cerca

Contacte

Grup de Muntanya Viarany

País Valencià
Països Catalans

facebook.com/GrupMuntanyaViarany
twitter.com/ViaranyPPCC


viarany@hotmail.com

Commemoració 81é Aniversari Normes de Castelló - Pujada al Bartolo i Camins del Desert

2013-12-22 11:49

El passat dissabte 21 de desembre ens vam aplegar a la població de la Pobla Tornesa, quasi una trentena de persones vingudes d'arreu de diferents comarques valencianes amb la intenció de gaudir d'una bella jornada d'excursionisme per un dels paratges naturals més representatius de les contrades castellonenques, el Desert de les Palmes.

 

Esta activitat a més, s'emmarca dins dels actes de la commemoració del 81é aniversari de la signatura de les Normes de Castelló on tradicionalment el Grup de Muntanya Viarany ve participant des de fa ja uns anys i col·laborant amb el col·lectiu Castelló per la Llengua. Com ja es tradicional pel matí plantegem una activitat excursionista i per la vesprada acudim a la manifestació per recordar aquesta data tan significativa per a la nostra llengua i cultura, amb l'objectiu una vegada més de defensar el nostre valencià, el català de tots.

 

Enguany vam realitzar un bonica excursió per la senda anomenada "Els Camins del Desert" (premeu ací per a trobar més info sobre la senda), on a més vam poder tindre la sort de gaudir del recorregut guiat pel company Joan Andreu, promotor i alma mater de la recuperació d'estes antigues sendes, que a més de realitzar la tasca de guiar als participants per elles, va amanir tot el recorregut amb unes interessants explicacions de la història i curiositats d'estes contrades i dels pobles que les rodejen. 

  

Començàrem per l'anomenat Camí Vell del Desert que ens porta fins al Coll de la Mola, lloc on esmorçàrem i gaudírem d'unes boniques vistes tant a la mar (arribarem a albirar les Columbretes) com a les serralades interiors on destaca omnipresent el totpoderós Penyagolosa. Des d'ací la senda s'enlaira per a buscar les alçades primer del Cantal Gros i a continuació el punt culminant d'esta serralada, el pic del Bartolo amb 736 m. Una vegada ací, la senda comença una bona baixada pel Barranc de la Creu (el nom tal i com ens va explicar Joan Andreu, vé de l'antiga creu del Bartolo, derribada per republicans al 1936 i substituida al 1984 per una infame construcció de formigó). La forta pendent ens acosta a una cruïlla de camins que ens du a la zona de l'ermita de les Santes, un veritable paradís natural que sortosament mai ha estat afectat pels incendis que assolen continuament les nostres muntanyes i per tant conserva el seu estat natural original amb la massa forestal més gran del Desert. A la zona de les Santes vam fer el dinar aprofitant les instal·lacions que s'hi troben (font, zona de picnic, etc). Finalment després de dinar, enfilarem des de les Santes fins a la Pobla Tornesa passant per una espectacular carrasca monumental abans d'arribar al lloc de finalització de l'excursió. 

 

Per tal de completar l'activitat, els participants marxaren cap a la propera Castelló de la Plana per sumar-se a la manifestació de la vesprada on s'aplegàvem enguany sota el lema "Per un país de tots: Escola valenciana, pública i de qualitat!