Lloc de cerca

Contacte

Grup de Muntanya Viarany

País Valencià
Països Catalans

facebook.com/GrupMuntanyaViarany
twitter.com/ViaranyPPCC


viarany@hotmail.com

Les Rodanes de Vilamarxant

2014-03-10 11:46

La ruta organitzada per Arran Camp de Túria i Viarany pels turons de Les Rodanes van ser un bon preludi per als actes reivindicatius del 8 de març; del que van gaudir les 24 persones -3 d'elles menors de 3 anys!- i 5 gossos, vingudes del Camp de Túria, la Plana Alta, l'Horta, la Ribera Alta, la Safor, la Marina Alta, la Costera i la Vall d'Albaida..

Va partir del trinquet de Vilamarxant fins a les trinxeres de la Ferradura. Allà vam conéixer diversos elements d'estes construccions defensives, com ara les pròpies trinxeres, els refugis que s'endinsaven en la mateixa muntanya, i els nius de morter i metralladora excavats en el terreny. Tot disposat com a l'última de les barreres defensives entre els feixistes i València l'any 1938.

 

Paral·lels a esta línia vam canviar de vessant, cap a aquella que mira a la salvada partida de Porxinos, a Riba-roja; per ascendir dins la pinada a la Rodana del Pic o Pic de l'Àguila, de 321 m i de roca de rodeno.

Este punt domina tot el Camp de Túria des del sud-oest, i, tot i que el dia no era totalment clar, des del seu arbrat cim s'entreveia entre pins la serra Calderona, la zona arrasada en l'incendi d'Andilla, els Cara-sols, la Rodana Gran, la mar,... i poblacions com Riba-roja, Vilamarxant, la Pobla de Vallbona, Bétera i València entre d'altres.

Després de l'obligada foto reivindicativa que la jornada exigia, vam davallar fins un creuament. Ací es pogué adaptar el recorregut a les diferents preferències i nivells, triant entre la variant que baixava directa a la bassa Barreta, o la senda que conduïa al mateix lloc, però remuntant la xicoteta alineació dels Cavallons.

Des de la serreta dels Cavallons, alguns van poder gaudir de les vistes, encara que no massa clares, cap a la veïna Foia de Bunyol i les muntanyes que l'envolten. Curioses perspectives com ara: el castell de Bunyol a través del reduït espai que formaven, vistos des de la nostra posició, els tossals que l'emmarquen; Xest, treient el seu campanar darrere un turó; la serra de Xiva; el característic bony del Motrotón de Iàtova, eixint per damunt de l'Alt de Miravalència; la serra de l'Ave; la de Perenxisa, etc.

Tots junts, vam dinar relaxadament a l'ombra d’un pinot junt a la bassa Barreta, un estanyet excavat des d'antic sobre el terreny margós, destinat a abeurar el ramat que s'estabulava al corral homònim proper, i avui reconvertit en centre d'interpretació. Un bon contrapunt d'aigua a la sequera que sembla castigar la vegetació del paratge últimament.

El total del grup va decidir optar per la tornada fàcil a través del bosc del vessant de la Rodana Gran en comptes de pujar-la; i així tornar tranquil·lament, després de travessar els xalets, de nou cap a Vilamarxant, i en un parell d'hores a la manifestació de València pel 8 de març.